Case: light phone 1 Experiment smartphone verslaving

Het experiment

Al jaren vind ik dat we teveel met onze schermpjes bezig zijn en te weinig met elkaar. Deze zomer heb ik de daad bij het woord gevoegd en doe ik een experiment. Wellicht is het leuk om dit met volgens de GROWTH methodiek van PEBex te doen.   

Goal: het aantal smartphone uren eerst maar eens halveren per dag.   

Reality: de huidige situatie is dat ik in de laatste jaren gemiddeld 3 uur per dag screentime heb met 60 pick-ups per dag. In de afgelopen week ontving ik 877 meldingen van apps. Aangezien ik mijn telefoon zakelijk en privé gebruik als zzp’er met Buro Busker is in enige mate bereikbaar zijn van belang.   

Options: er zijn allerlei opties om de schermtijd te verkleinen. Meldingen uitzetten, apps begrenzen of verwijderen en afspraken met jezelf maken om de telefoon weg te leggen. Maar de optie die ik heb gekozen om mee te experimenteren is een second phone.   

Will: ik heb een “dumbphone” gekocht. De zogenaamde light phone 1. Een telefoon waar je alleen mee kunt bellen en die zo klein is dat ie als pasje in je portemonnee past (en dus uit het zicht kan blijven).  

Test: over 1 maand ga ik weer naar de schermtijd statistieken van mijn first phone (gewone iphone) kijken en de cijfers naast de andere cijfers leggen. Ook ga ik dan beschrijven wat ik met de gewonnen tijd heb gedaan. 

Hypothese 1: Ik verwacht dat ik mijn eerste telefoon nog elke dag maximaal 1,5 uur ga gebruiken.

Hypothese 2: Ik verwacht zwaar af te moeten kicken en behoorlijke ontwenningsverschijnselen mee te maken.

Hypothese 3: Ik verwacht efficiënter te kunnen werken met minder afleiding dan nu.

Hypothese 4: Mijn gezin en omgeving gaat de impact merken en hier positief op reageren.

UPDATE DAG 5: bewustwording en techniek

Het experiment is inmiddels 5 dagen oud en ik merk al de eerste hoopgevende resultaten. De schermtijd op mijn iPhone is drastisch verminderd. Ik denk niet zozeer door de Light Phone maar vooral door bewustwording. Een keer per dag het nieuws checken is ook prima en ik blijk nauwelijks belangrijke dingen te missen op de WhatsApp. Ik beleef de vakantie nig meer in het nu en ben minder bezig dingen vast te leggen voor later. Mijn vakantiespam is bijvoorbeeld sterk verminderd. Vanochtend keek ik weer eens even op mijn Facebook en kreeg een melding van een bericht van twee jaar geleden toen we ook op Vlieland waren. De bewustwording zorgde voor dit bericht…

Ik merk daarnaast dat de mensen in mijn omgeving het steeds meer met me eens zijn wanneer ik vertel over dit experiment en dan zelf ook de smartphone aan de kant leggen. Als je zegt dat men je alleen kan bellen blijken er veel minder appjes nodig te zijn om iets te regelen dan nu het geval is. Je spreekt een tijd af en dan ben je er beiden op die tijd. Dus niet: “we appen!” en vervolgens verzanden in lange app conversaties maar gewoon “morgen om 16:00 in de strandtent?” “Ja, tot dan!”

Afgetest: de Light Phone 1

Het idee achter de telefoon is top, het design is ook slim (past in je knip) en mooi, de uitvoering van met name de display is echter matig, zo matig dat je de toetsen in de zon niet kunt zien, waardoor de enige functionaliteit van het ding onbereikbaar is geworden. Die gaat dus terug. Nu nog even een alternatief zoeken, want ik geloof wel dat het werkt voor me, een dumbphone. Kon wel eens de Punkt MP02 worden. Je merkt tijdens het zoeken dat de consument wel bezig is om balans te vinden (zie bijvoorbeeld de mogelijkheden binnen Apple Schermtijd) maar dat de telefoonproducenten nog steeds inzetten op smartphones die steeds meer kunnen (en een groter onderdeel van je leven worden). Er is dus niet veel te kiezen voor me. Een ouwe Nokia (of de nieuwe versie hiervan) behoort ook tot de mogelijkheden. Keep you posted.

UPDATE DAG 2: smartphones en vakanties

Vandaag is het vakantiedag 1. En dan merk je direct je, relatieve, afhankelijkheid van je smartphone; parkeerplaats bij de boot opzoeken met Google app, navigeren met Waze (en de Flitsmeister app is ook aan) boottickets scannen vanaf mail app, saldo checken op ING app, mail bevestiging huurtent nodig, mailbevestiging linnenservice nodig, openingstijden lokale supermarkten checken met Google, weer voor de komende dagen checken op de app, thuisblijvers aankomst bevestigen… het gebeurt allemaal op de smartphone. Merk dat mijn smartphone toch wel een heel frequente hulplijn is geworden. Maarrrr, op een aantal moment ook overgeschakeld op mijn light phone (die nog nooit is gegaan). Direct ontstaat er dan ruimte voor leuke gesprekjes met (on)bekenden. De inchecker bij de boot, de mensen naast ons op de overvolle boot en de mensen naast me bij de afwas. Het blijkt dat als twee mensen niet op hun smartphone kijken ze vaak open staan voor gesprek. Wat ook interessant is om te merken is dat iedereen die ik vertel over het experiment het “eigenlijk” wel met mee eens is maar er nog niet over nagedacht had dat je zelf ook een keuze hebt. Wordt vervolgd vanaf Vlieland.

Ps. Mijn 9 snelkeuze nummers heb ik ook nog verkeerd geprogrammeerd, 06- moet zijn 00316-. Binnenkort ff opnieuw instellen via mijn Mac. Ik zie nog ruimte voor verbetering van de Light Phone UX.

UPDATE DAG 1:

De light phone is binnen en met een duo sim kan ik dus beide telefoons gebruiken en kiezen welke ik wil gebruiken. Een van de dingen die je kunt met de Light phone is 9 nummers instellen die je in het geheugen wilt zetten. Meer kan niet. De eerste is makkelijk. En de volgende 4 a 5 ook nog wel. Maar dan. Lastig hoor, keuzes maken. Toch es kijken of ik mijn contacten ook gewoon in mijn MacBook kan opzoeken. Kan het niet direct vinden, daar moet ik nog even iets voor regelen dus.

En dan hét moment. Mijn iphone gaat uit. Direct mis ik mijn whatsapp, linkedin app, instagram, NuSport app en voorzie ik allerlei navigatie problemen. Onrustig ga ik maar even iets anders doen en een aantal keer pak ik de light phone om te zien of er iets gebeurd is. Fomo heet dat geloof ik. Fear of missing out. Na 1 uur onrust zet ik mijn iphone weer aan. Direct ontvang ik foto’s van het uitje van onze kids in een van de familie apps en stromen de mails van 4 mailboxen binnen. Hmmm. Straks nog maar een uurtje proberen. 

Meer over de telefoon waar ik mee experimenteer?